Toshibashka Interraililla

Toshiba AC100 kiersi viikon verran Saksaa ja Sveitsiä. Turhautumisilta ei vältytty, mutta oliko koneesta mitään iloa matkalla?

Aiemmassa kirjoituksessani kerroin Toshiba AC100:sta, eli nVidian Tegra-alustaan pohjautuvasta läppäristä ja siitä miten siihen saa asennettua Lubuntu 13.10 -järjestelmän. Aiempi 12.04 ei oikein vakuuttanut, joten odotin mielenkiinnolla, josko uusi järjestelmä tekisi laitteesta toimivan.

Ensimmäiset pikaiset testaukset kotona vaikuttivat lupaavalta, sillä LXDE vaikutti toimivan varsin jouhevasti, ja valikoita pystyi käyttämään ilman odottelua. Pikaisen testauksen jälkeen dvd-tarkkuuden video pyöri jotakuinkin helposti ja musiikkia laite luonnollisesti toisti varsin hyvin. Valitettavasti Chromium-selain ei suostunut toimimaan, joten tyytyminen oli Firefoxin käyttöön, joka kuitenkin vaikutti alkuun toimivan varsin sujuvasti.

Alkumatkan ongelmat

Käynnistys ei todellakaan näytä lupaavalta
Ongelmat valitettavasti alkoivat heti Tampereella kun kaivoin laitteen lentoa odotellessa esille. Näyttö on joko jollain lailla hieman rikki, tai näytönohjain kenkkuilee todella pahasti, sillä käynnistyksessä koko näyttö alkaa säröillä pahasti punaista. Onneksi järjestelmän käynnistyttyä ongelma pienenee, joskaan ei katoa, mutta laite pysyy sentään käytettävänä.

Lento suuntasi Frankfurtiin, jossa olimme lähinnä yöpymässä, sillä aamulla oli tarkoitus lähteä hetimmiten seuraavaan kohteeseen. Hostellista löytyi hyvin tukkoinen wlan-yhteys, jonka avulla saimme onneksi varmistettua juna-aikataulut ja selattua hieman internettiä pahimpaan tuskaan. Firefoxin toiminta osoittautui tosikäytössä valitettavasti varsin huonoksi, sillä jo linkkejä klikatessa joutuu varautumaan  pitkiin odotteluaikoihin. Redditin etusivulta sai sentään uusimmat kissakuvat vilkaistua, joten oli laitteesta hieman iloakin. Tässä vaiheessa oli kuitenkin jo selvää, että matkan aikana laite saattaisi vielä aiheuttaa tarpeen heittää se Mainiin, Neckariin tai Rhoneen.

Toshibaska repun painoksi

Seuraavien päivien aikana Toshibashkan suurin funktio oli pysyä repun painona, sillä väistämättä tuli huomattua, että pikaiseen käyttöön puhelin on jouhevampi valinta. Pitkähkö boottiaika aiheuttaa väistämättä sen, että mikäli sattuu olemaan ohimennen wlanin päässä, päivittää twitterin paljon mielummin pikaisesti puhelimeen, ja jatkaa matkaa. Samoin pikainen googletus ruokapaikkojen tai vastaavien suhteen on helpompi tehdä nopeasti puhelimella.
Punainen säröily näkyy erityisesti terminaalissa.
Ainoastaan Heidelbergin hostellilla tuli istahdettua pidemmäksi aikaa alas ja tutkittua wikitravelista mahdollista seuraavaa kohdetta. Kevyen wikitravelin selaamiseen kone juuri ja juuri riittääkin, mutta valitettavasti vähänkin raskaammat sivut ovat niin painavia, että Firefox alkaa jatkuvasti hieman jumittaa. Mikäli sähköpostin tai vaikka blogiviestien kirjoittaminen olisi tullut kysymykseen matkan aikana, olisi laitteesta saattanut olla enemmän hyötyä. Irc-yhteydet olivatkin suurin syy koneen avaamiseen edes hostellilla ollessa, sillä näppäimistön kanssa irkkaaminen on sentään huomattavasti mukavampaa. Valitettavasti Freiburgin hostelli oli jostain syystä estänyt ssh- ja irc-yhteyksien käytön, joten siellä jäi irkkikin lukematta.

Vasta kotimatkalla Toshibashka oli puhelinta hyödyllisempi, kun aloimme Pertun kanssa hiljalleen kirjoittaa tekstiä tätä blogia varten. Muutaman kerran Toshibashka hävisi googlauskisan Pertun Galaxy S:n kanssa, joten lopputulema valitettavasti on, että mikäli älypuhelin on taskussa, on AC100 varsin turha laite. Ainoastaan jos aikomuksena on kirjoittaa runsaasti tai lukea pitkiä tekstejä, voi se puolustaa paikkaansa. Onneksi se on kuitenkin niin kevyt, että sitä ei juuri repussa huomaa. Mikäli Saksa ja Sveitsi eivät olisi niin kehitysmaita avoimien wlan-verkkojen suhteen olisi laitetta voinut yrittää hyödyntää enemmän. Toisaalta, mikäli olisin yrittänyt käyttää laitetta enemmän, olisi mielihalu singota se alas Heiligenbergiltä saattanut kasvaa riittävän suureksi, sillä nyt laite sentään pääsi takaisin Suomeen asti.

Ottaen huomioon, että laitteesta saa esimerkiksi huuto.netissä maksaa tällä hetkellä yli sata euroa, on vaikea keksiä syytä hankintaan. Viimeistään puhelimen päivityksen myötä AC100 taitaa jäädä pölyttymään isäni kaappiin tulevillakin reissuilla, ellei tiedossa ole tarvetta todella kirjoittaa jotain.

0 kommenttia :