Windowsin ihanuus ja kurjuus: 3. osapuolen sovellukset

Windowsista puuttuu monia Linuxista tuttuja ominaisuuksia. Onneksi toiminnallisuutta voi lisätä monessa tapauksessa kätevästi 3. osapuolen sovelluksilla.


Kesätyöni puolesta olen tutustunut Linuxin, tarkemmin Ubuntun, käyttöön vasta viime kuukausina. Linux-maailma on tarjonnut omat haasteensa varsinkin terminaalikomentojen opettelun suhteen, mutta muutamaa Linuxin perusominaisuutta on alkanut kaivata kotikoneellani olevaan Windows-ympäristöönkin. Onneksi Windowsin puutteita voi perinteisesti korvata kattavasti 3. osapuolen sovelluksilla, joita sitten riittääkin.

Virtuaalityöpöydät: Dexpot

Kuten mm. Ubuntussa, kaikki virtuaalityöpöydät
on mahdollista nähdä kerralla.
Kun kerran pääsi virtuaalityöpöytiä käyttämään, oli hankala palata Windowsin yhden työpöydän systeemiin. Apuun rientää saksalainen ilmainen virtuaalityöpöytäsofta Dexpot. Dexpotin lukuisiin ominaisuuksiin kuuluu mm. OS X -puolelta tuttu kätevä Mission Control (ent. Exposé), joka näyttää kaikki kyseisen työpöydän sovellukset kerralla. Dexpot on muokattavissa erittäin monipuolisesti, ja sainkin asetettua sen toimimaan kahden näytön kanssa juuri haluamallani tavalla; Dexpotin virtuaalityöpöydät ovat päällä vain isommalla laajakuvanäytöllä, mutta Exposé näyttää myös pikkunäytön sovellukset. Sain myös lähes kaikki näppäinyhdistelmät niiksi, joihin olin jo Ubuntussa tottunut. Poikkeuksiksi jäivät ne, joita Windows 8 jo valmiiksi käyttää muihin toimintoihin.

Exposé näyttää kerralla yhden
virtuaalityöpöydän sovellukset.
Koska Dexpot ei ole osa Windowsia, se ei kuitenkaan toimi läheskään yhtä jouhevasti kuin Unityn virtuaalityöpöydät. Pari kertaa on tapahtunut yllättäviä hyppäyksiä työpöydästä toiseen, ja kerran Dexpot meni jopa niin jumiin, että koko kone oli käynnistettävä uudelleen, joten parannettavaa riittää. Lisäksi on tullut huomattua, että kahden näytön kanssa virtuaalityöpöydät eivät ole lopulta osoittautuneet aivan yhtä tärkeiksi kuin työkoneellani, jossa on vain yksi näyttö.

Isoja ja pieniä puutteita

Windowsin File Explorer on perushyvä tiedostonhallintaohjelma, jonka puutteet ovat tulleet vastaan vasta Ubuntussa vakiona tulevaan Nautilukseen tutustuttuani. Nautilus mm. tukee välilehtiä, jotka ovat osoittautuneet tiedostoselauksessa lähes yhtä hyödyllisiksi kuin internetselaimissa.

Nautiluksen jälkeen silmiinpistävin puute Explorerissa on kuitenkin natiivin SSH-yhteyden poissaolo: tiedostopalvelimen saaminen osaksi tiedostoselainta on ollut tärkeää varsinkin kesätöiden tiedostohallinnassa. Tämä puute on itse asiassa laajempikin, sillä SSH-yhteyden ottaminen ylipäänsä vaatii 3. osapuolen sovelluksen. Yliopiston Tuomi-palvelimen kautta irkkaaminen vaatii esim. Puttyn, jonka paras versio lienee mainio Putty tray. SSH-Tiedostonsiirtoa varten perinteinen ratkaisu Windows-käyttäjille on ollut WinSCP, mutta parempi ratkaisu on oikeastaan SFTP Net Drive, joka näyttää SSH-palvelimen verkkolevynä. Tätä olenkin käyttänyt muodostaessani yhteyden Oulun Yliopiston Paju-tiedostopalvelimeen.

Linuxissa varsin kätevä ominaisuus on se, että ikkunan sisältöä voi rullata, vaikkei ikkuna olisikaan aktiivinen. Tätä ei olisi edes osannut sanoa Windowsin puutteeksi, jos ei ole muissa käyttöjärjestelmissä ominaisuuteen tutustunut. Wizmouse on pieni taustasovellus, joka korjaa tilanteen. On kuitenkin tullut vastaan tilanteita, joissa se on lakannut toimimasta, joten ominaisuuden saaminen natiiviksi ei olisi pahitteeksi.


Windows 8:n uusia työpöytäominaisuuksia

Vaikka Windows on aina ollut surullisenkuuluisa siitä, miten kaikkeen tarvitaan kolmannen osapuolen softaa, tilanne on hieman parantumassa. Windows 8 toi riistiriitaisen Metro Modern-käyttöliittymän lisäksi myös pari työpöytäuudistusta, joiden ansiosta pystyin jättämään muutaman 3. osapuolen sovelluksen pois.

Ensiksi, Windows osaa viimeinkin lukea natiivisti virtuaalisia ISO-levyjä. Siten pystyin unohtamaan Virtual CloneDriven. Toisaalta nykyisin tulee mountattua virtuaalilevyjä enää harvoin, mutta joillekin ominaisuus voi olla tärkeä.

Ultramonia tuli käytettyä Windows 7 -aikaan, koska kahden näytön tuki oli vielä silloin onnetonta. Windows 8 osaa jakaa alapalkin usealle näytölle, siirtää ohjelmakuvakkeen näkymään sen näytön alapalkilla, jossa ohjelmakin sijaitsee, ja asettaa eri taustakuvan eri näytöille (se ei todella ollut seiskan aikaan mahdollista). Usean näytön tuki paranee entisestään Windows 8.1:ssä.

Kolmas esimerkki on Teracopy, joka korvaa Windows 7:n kömpelön kopiointi-ikkunan. Kasissa kopiointi-ikkuna on pause-näppäimineen ja siirtonopeusgraafeineen selvästi seiskaa parempi, ja tärkeänä uudistuksena kaikki tiedostonsiirrot avautuvat samaan ikkunaan, eikä sekavasti jokainen omaansa. Teracopya ei kuitenkaan ole täysin saatu toimettomaksi, sillä se on edelleen Windows 8:n natiivia kopiointia nopeampi.

Käyttövalmis käyttöjärjestelmä, kiitos

Nämä esimerkit ovat kuitenkin vain yksittäistapauksia, sillä uuden Windows-koneen käyttöönoton ensimmäinen vaihe on aina alkaa asentamaan tarvitsemiaan työpöytäsovelluksia: Mukana ei ole PDF-lukijaa, kuvankäsittelyohjelmistoa (ei, Paintia ei lasketa.), RAR-tiedostojen purku- ja pakkaussoftaa, sähköpostisovellusta... listaa voi jatkaa loputtomiin. Vertailun vuoksi Ubuntussa tulee vakiona mm. PDF-lukija Evince, ilmainen toimisto-ohjelmisto LibreOffice ja Mozillan sähköpostisovellus Thunderbird. En edes ala listaamaan, mitä OS X:ssa on valmiiksi asennettuna! Lisäksi moni Windowsin vakiosovellus on niin kytynen (sormi osoittaa sinua, Windows Media Player), että mikä tahansa 3. osapuolen vaihtoehto pesee sillä lattiaa. Toki Windows 8:ssa tulee vakiona kosketukselle optimoituja sovelluksia, kuten PDF-lukija Reader ja sähköpostisovellus Mail, mutta ne eivät työpöytäkäyttäjää paljon lohduta.

Tähän mennessä Microsoft ei ole yrittänytkään tarjota valmista ohjelmistopakettia, vaan jättänyt käyttäjälle kaikin puolin valintamahdollisuuden. Tämä on toiminut tähän asti varsinkin Windowsin vahvuusalueella - yritysmaailmassa. Linux ja varsinkin Mac ovat saaneet kuluttajat sen sijaan tottumaan siihen, että kaikki perussovellukset ovat jo valmiiksi asennettuna. Windowsin kosketuskäyttöpuolella esiasennettuja sovelluksia löytyykin aikamoinen liuta, muttei kuitenkaan olisi pahitteeksi, jos Microsoft alkaisi tarjota kattavampaa työkalupakkia työpöytäkäyttäjällekin.

2 kommenttia :

  1. Onneksi netistä löytyy kohtuu kattavia paketteja winkkarillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Softan kattavuus onkin yksi syistä, miksi käytän pääasiassa Windowsia, enkä ole vaihtanut kotikäytössä Linuxiin.

      Poista