Käyttöjärjestelmien lokakuu: Windows 8.1

Windows 8:n parannuspäivitys korjaa kauneusvirheitä Modern-käyttöliittymästä.


Windows 8.1:n julkaisu ei varmasti tullut kenellekään yllätyksenä. Mediassa on puitu uusia ominaisuuksia jo pitkään, etenkin käynnistä-painikkeen palautusta työpöydän alanurkkaan. Microsoft pyrkii selvästi totuttamaan käyttäjiä Windows Storen käyttöön, sillä päivitys tuli jakoon ainoastaan sitä kautta perinteisen Windows Updaten sijaan. Itse asentaminen on periaatteessa helppoa. Kirjautumisen jälkeen kesti hetken aikaa, ennen kuin Store näytti 8.1-päivityksen olevan tarjolla. Parin klikkauksen jälkeen alkoi varsin massiivinen yli kolmen gigan lataus, jonka jälkeen itse asennus alkoi.

Päivitys jumitti huolestuttavan pitkään tässä ruudussa, mutta eteni onneksi lopulta valmiiksi.

Valitettavasti asennus ei ollut ihan niin yksinkertainen ainakaan omalla kohdallani, sillä Windows ilmoitti tyynesti, että F-Secure tulee poistaa ennen kuin päivitystä voidaan asentaa. Tämä vaati luonnollisesti kaikkien F-Securen komponenttien poistamista, joten ylimääräistä työtä ilmaantui ikävästi. Virustorjunnan poiston jälkeen asennuksen sai jatkumaan Storesta. Windows viimeisteli päivityksen perinteikkäästi käynnistämällä uudelleen kolmesti, jonka jälkeen käyttäjälle tarjottiin mahdollisuus kajota koneen asetuksiin. Asetukset on hyvä ainakin selata läpi, sillä moni niistä koskee datan lähettämistä Microsoftille, joten kannattaa harkita mitä haluaa lähettää.

Perin epämiellyttävä ilmoitus ilmaantui kesken asennusprosessin.

Korjauspäivityskö?

Ensi alkuun on vaikea huomata käyttöjärjestelmän muuttuneen. Aluksi ainoita näkyviä eroja ovat Start-menuun ilmaantuneet kokkaus- ja painonhallintasovellukset sekä työpöydän kulmassa oleva Windows-logo. Käynnistä-painikkeen merkitys on varsin mitätön, sillä vaikka uudet käyttäjät löytävät valikon helpommin, on  käytön kannalta aivan sama, onko nurkassa nappi josta painetaan vai toimiiko se näppäimenä muuten vain. 

Päivityksen isot jutut ovat Modern-käyttöliittymässä. Start-menua saa nyt muokata huomattavasti aiempaa enemmän, mikä on ehdottomasti hyvä juttu. Henkilökohtainen näkemykseni tosin on, että pienet kuvakkeet ovat niin pieniä ja epäinformatiivisia, että niiden käyttö ei omaan Starttiini sovi, enkä käytä Live-tiiliä joten isoillakaan ruuduilla ei oikeastaan ole merkitystä. Moni innostuu varmasti säätämään valikosta hienon ja itselleen sopivan, kuten Pertun näkemys osoittaa, mutta itse ehdin kotiutua alkuperäisen kasin ruutuihin ihan hyvin. Eri ryhmien nimeämismahdollisuus on nyt tehty aiempaa selvästi yksinkertaisemmaksi ja helpommin löydettäväksi, mikä on Startin järjestelyn kannalta ehdoton parannus.

Start-valikon muokattavuus on päivityksen jälkeen hurjan paljon parempi, kuten Pertun Start-näkymä osoittaa.

Modern-softan käyttöä on parannettu myös huimasti. Rinnakkain ajettavien appien koko on lähes vapaasti säädettävissä ja ohjelmia voi laittaa ainakin isolla näytöllä rinnakkain kolme kappaletta. Tablettien näyttöjen tarkkuudet alkavat olla jo niin suuria, että moniajo on käytännössäkin mahdollista. Valitettavasti nämä ominaisuudet eivät lisää Modern-sovellusten käyttökelpoisuutta työpöydän rinnalla, joten ominaisuudet jäävät lähinnä kuriositeetiksi pöytäkoneella. Rääväsuut ovatkin jo huomauttaneet, että ehkä seuraava askel Modern-käyttöliittymässä on mahdollisuus laittaa ohjelmat vapaasti säädettäviin ikkunoihin!

Kaikesta näkee, että Microsoftia ei juuri kiinnosta parantaa työpöytäänsä. Oleelliset asetukset on piilotettu hyvin vanhanaikaiseen asetusikkunaan, eikä mikään uudistuksista oikeastaan koske työpöytäkäyttäjää kovin merkittävällä tavalla. Päivityksen myötä asetusikkunasta voi kytkeä kuumat nurkkaukset pois päältä ja asettaa tietokoneen käynnistymään suoraan työpöydälle Startin sijaan. Lisäksi on kiva, että työpöydän taustakuvan saa myös Start-valikon taustaksi ja Windows-näppäin on ihan hyvä olla näkyvillä, mutta näiden merkitys todellisen käytön kannalta on mitätön. Vaikka kolmannen osapuolen sovelluksilla on mahdollista saada Windowsiinkin virtuaalityöpöytiä ja muita hyödykkeitä, ei niiden käyttötuntuma ole toistaiseksi lähelläkään sitä, mitä Linux-työpöydissä tai OS X:ssä, joissa ne on suunniteltu osaksi käyttöliittymää.

Oleellista 8.1-päivityksessä on kuitenkin se, ettei asentaminen ole vaivalloista ja päivitys on ilmainen Windows 8-käyttäjille. Kaikki uudistukset ovat selviä parannuksia, tai ainakin lisäävät muokattavuutta, joka ei alunperin ollut kohdallaan. Mikäli olet kuitenkin Windows 7-, Vista- tai XP-käyttäjänä odottanut 8.1:n tekevän kasista oleellisesti erilaisen ja pöytäkoneille sopivan, olet odottanut turhaan. Jos alkuperäinen kasi ei innostanut, ei 8.1 tuo syytä uuden järjestelmän hankintaan. Sen sijaan jos olet esimerkiksi Surfacen tai jonkin muun tabletin omistaja, älä odottele, sillä päivitys nostaa tabletin käytettävyyden aivan uudelle tasolle. 8.1 saattaa olla jopa hyvä syy hankkia Microsoftin uusi Surface-versio, sillä uudistusten myötä Windows mahdollistaa tabletin tehokkaan hyötykäytön tavalla, johon kilpailijat eivät toistaiseksi taivu.

0 kommenttia :