Joululahjaopas 2013

Esittelyssä joulun järkevimmät laiteostokset.  (Päivitetty 20.12.!)


Kuten monet muutkin teknologiasivut, päätimme koota oman näkemyksemme siitä, mitkä ovat ostamisen arvoisia laitteita tänä jouluna. Jaottelimme laitteet kategorioittain, ja tulos on nähtävissä tässä!

PS. Laitteiden lisäksi pukinkonttiin kannattaa hommata myös kirjallisuutta.

Puhelimet 

Lippulaivamalleista suosittelemme Nexus 5:ttä. Sitä ei kuitenkaan välttämättä kannata ostaa Suomesta, sillä sen hinta on täällä 500 euron kieppeillä, vaikka muualla Euroopasta sen hinta lähtee Googlen Play-kaupassa 350 eurosta. Silti, puhelin on ehdottomasti Stock-androidineen huippumalli ja pärjää hintavertailussa HTC Onelle ja Samsung Galaxy S4:lle. Puhelimen ainoita puutteita ovat sen kameran keskinkertaisuus ja muistikorttipaikan puuttuminen. Jos puhelimeensa haluaa huippukameran, ovat esimerkiksi Nokian Lumia 1020 ja Applen iPhone 5S hyviä, joskin hintavia vaihtoehtoja.

Keskihintaisista puhelimista järkevimmän oston tekee, jos ostaa edellisvuosien lippulaivamallin. Esimerkiksi Samsungin Galaxy S III:n 4G-version saa itselleen kolmellasadalla eurolla. Edullisista älypuhelimista paras lienee Nokian Lumia 520 (130 €). Se tarjoaa kevyestä raudastaan huolimatta sulavan käyttökokemuksen, toisin kuin esimerkiksi samanhintaiset Samsungin Android-puhelimet.

Päivitys 20.12.2013:



Hankalin älypuhelinhintaluokka on ollut jo hyvän aikaa 200 euron keskiluokka, eikä meidänkään oppaassamme ollut suositusta siihen senhintaisten puhelinten heikon tarjonnan vuoksi - järkevintä olisi ostaa se 300 euroa maksava edellisvuoden lippulaiva käytettynä. Motorola päätti kuitenkin ravistella markkinoita ja julkaisi Moto G:n, jota saa Suomeen esim. brittiamazonista alle kahdellasadalla eurolla. Moto G sisältää hintalapustaan huolimatta lähestulkoon Galaxy S III:n speksit (kameraa lukuunottamatta) sekä puhtaan Android 4.4:n. Tämä on tarjous, josta on hankala kieltäytyä, ja siitä onkin tulossa arvostelu ensi vuoden puolella...

Pikkutabletit


Mikäli tablettiin on valmis uhraamaan ison tukun rahaa on Applen tuore iPad mini retina-näytöllä ylivoimainen valinta. Se sisältää käytännössä samat komponentit kuin suuremmassa iPad Airissa, mutta koko on kutistettu 8 tuumaan. Uuden minin kanssa ei ole juuri kompromisseja tehty, eikä samantasoista tablettia liene tarjolla muilla valmistajilla.

Uuden iPadin hinta hirvittänee useimpia, joten onneksi pikkutablettien luokassa on runsaasti vallan hyviä Android-vaihtoehtoja. Uusi Nexus 7 on edelleen ehdottomasti hintaluokkansa, ja vähän korkeammankin hintaluokan kuningas. On lähes mahdotonta suositella halvempia laitteita, sillä vaikka tarjolla on useita edullisempia 7 tuuman Android-tabletteja, on niissä järjestään niin surkea käyttökokemus, ettei 270 euron sijoittaminen Nexus 7:aan ole missään nimessä liikaa. Korkeintaan edellisvuoden Nexus 7 on harkitsemisen arvoinen, mutta senkin rauta alkaa jo vanheta eikä hintakaan tipahda vielä kovin alas.

Isot tabletit


Suurten tablettien luokka on hankala. Useat valmistajat ovat työntäneet ison nipun seitsemäntuumaisia laitteita lähes triviaalein hinnoin, mutta kymmenen tuuman luokassa joutuu sijoittamaan suurempia summia. Yllättäen hintavertailussa pärjää hyvin Applen iPad Air. Apple nosti Airillaan riman jälleen niin korkealle, etteivät muiden valmistajien vastaavan kokoiset tabletit ole lähelläkään sitä. Esimerkiksi Samsungin Galaxy Tab 3 10.1 on kyllä huomattavasti halvempi, mutta esimerkiksi näytön resoluutio on selvästi huonompi. Galaxy Note 10.1 2014 edition kestää teknisen vertailun, mutta maksaakin jo yli 160 euroa enemmän, eikä käyttökokemus vieläkään pääse Applen tasolle.

Myös vuoden vanha Nexus 10 on ihan hieno laite upella näytöllä, mutta sen ikä alkaa jo painaa, ja kun hintaa on enemmän kuin iPad Airilla, on vaikea perustella tätäkään. Korkeintaan jos haluaa pysytellä etäällä Applen ekosysteemistä.

Kamerat


Halvat kamerat ovat sen verran keskinkertaisia, että parhaat kännykkäkamerat ovat niiden tasolla. Jos halaa aloittaa valokuvausharrastuksen, hyviä vaihtoehtoja ovat huippupokkarit tai minijärkkärit; täyskokoiset järkkärit ovat hieman kolhoja  mukana kuljetettavaksi, ja minijärkkäreiden kuvanlaatu alkaa olla jo niiden tasolla. Yksi harkitsemisen arvoinen laite on Sonyn NEX-3N (370 €), jossa on mukana kolminkertaisella zoomilla varustettu pannukakkuobjektiivi.

Jos uskoo, ettei aio vaihtaa kameran optiikkaa, ovat parhaat pokkarit jo kuvanlaadultaan lähes kaikille riittäviä. Sony on kunnostautunut tälläkin saralla, ja viime vuoden RX100 on edelleen 500 euron hinnalla erittäin kilpailukykyinen kamera. Etuna siinä on järkkäreihin ja esimerkiksi edellämainittuun NEXiin se, että se mahtuu taskuun eikä paina käytännössä mitään.

Läppärit


Uutta kannettavaa ostettaessa kannattaa ainakin harkita Ultrabookin hommaamista. Ne ovat kevyitä, mutta riittävän tehokkaita, ja niiden ostossa saa usein rahalleen vastinetta. Valinnassa kannattaa olla silti tarkkana, sillä Ultrabook-nimi ei vielä ole laadun tae. Varsinkin prosessorin sukupolveen tulee kiinnittää huomiota; nelosella alkavat Intel-prosessorit ovat uusinta sukupolvea, ja niissä varsinkin akkukesto on omaa luokkaansa aiempiin malleihin verrattuna.

Erinomainen vaihtoehto (vaikka ei virallisesti Ultrabook-nimikkeen alla olekaan Windowsin puuttuessa) tässä luokassa on Applen 13-tuumainen Macbook Air, jonka akku kestää huimat 13 tuntia. Sen hinnassakaan ei ole Apple-lisää, sillä 1150 euroa maksavat Windows-laitteet ovat poikkeuksetta jollain osa-alueella heikompia. Ainoastaan näytön resoluutio on Airissa korkeintaan keskitasoa.

Windows-puolella nykyultrabookien vaatimuksena on kosketusnäyttö, ja se löytyykin monesta mallista. Hyviä vaihtoehtoja ovat mm. Lenovon Ideapad Yoga 2 Pro (alkaen 1100 €), joka muuntuu tarvittaessa tabletiksi, sekä hieman yllättäen Acerin huippumalli Aspire S7. S7:n lähtöhinta on tosin jo hivenen korkea (1499 €).



Uutta läppäriä hankkiessa kannattaa laitteeseen sijoittaa kohtalaisesti rahaa, sillä pienet säästöt tuovat usein merkittäviä menetyksiä laitteessa. Toinen ääripää on etsiä kone käytettynä, jolloin saattaa hyvinkin pienellä rahalla onnistua tekemään hankinnan, jossa ei ole vielä merkittäviä kompromisseja. Esimerkiksi 350 euron hintaluokasta saa käytettynä Lenovon Thinkpadeja, joiden suorituskyky on vielä uudehkojen ultrabookien tasolla. Tällöin joutuu toki luopumaan keveydestä ja ehkä näytön tarkkuudesta, mutta toisaalta hinta on alle kolmasosan uuden koneen hinnasta. Lisäksi Thinkpadit ovat kuuluisia kestävästä fyysisesta rakenteestaan. Uudet tonninkin koneet saattavat olla rakenteeltaan sellaisia, että niiden ei voi olettaa kestävän puoliakaan jykevän Thinkpadin käyttöiästä.


Tapio Hansson ja Perttu Tuovinen

0 kommenttia :