Life hack: Vaihda SSH Moshiin

Asia, jonka et tiennyt olevan rikki ennen kuin se korjattiin.


Lyhyesti ottaen SSH (Secure Shell) on verkkoprotokolla, jonka avulla muodostetaan salattu yhteys ja mahdollistetaan sisäänkirjautuminen palvelimelle. SSH on ollut 90-luvun puolivälin jälkeen runsaasti käytössä ja edelleen erittäin suosittu, etenkin OpenSSH-ohjelma tulee mukana monissa käyttöjärjestelmissä. Tänä päivänä SSH on edelleen kutakuinkin ainoa järkevä tapa ottaa etäyhteys palvelimeen, itsekin käytän sitä hyvin runsaasti sekä töissä että viihteellä.

Äkkiseltään en olisi arvannut, että SSH:ssa on jotain vikana, sillä se on ollut varsin luotettava ja toimintavarma alustalla kuin alustalla. Tosiasia kuitenkin on, ettei sitä ole todellakaan suunniteltu nykypäivän mobiililaitteet mielessä, joten yhteyksien pätkiessä tai hidastellessa sen käyttö ei ole järin kätevää. Mosh (mobile shell) korjaa tämän kaiken.
Mosh Irssi ConnectBotilla

Mosh on siis myös verkkoprotokolla, mutta tällä kertaa suunniteltu niin, että
verkon vaihtamisesta ja yhteyden katkeilusta huolimatta yhteys pysyy auki, eikä käyttäjän tarvitse kirjautua uudelleen. Yhteys pysyy siis auki, vaikka kävelisit ulos wi-fin kantamalta ja siirryt mobiilidataan, tai kun siirryt wlan-verkosta toiseen. Tämä on huomattava parannus, sillä SSH katkaisee koko yhteyden kun IP vaihtuu, eikä edes vaivaudu ilmoittamaan asiasta (tarkennuksena OpenSSH ei vaivaudu, mutta ainakin Androidin ConnectBot kertoo yhteyden katkenneen).

Toinen ainakin läppärikäyttäjiä kiinnostava ominaisuus lienee mahdollisuus laittaa kone nukkumaan ja jatkaa tämän jälkeen yhteyden käyttöä suoraan.  Lisäksi Mosh osaa ilmoittaa käyttäjälle kauanko se on ollut yhteydettä ja milloin yhteys on jälleen palannut.

Kolmas suuri etu on tekstinsyötössä. SSH:n kautta kaikki näppäinpainallukset kulkevat suoraan palvelimelle, jonka vastauksen jälkeen teksti ilmestyy näytölle. Hitailla ja lagisilla yhteyksillä tämä aiheuttaa sen, että teksti saattaa laahata monta kilometriä perässä kirjoittajaa, mikä luonnollisesti vaikeuttaa tekstin tuottamista. Mosh tuottaa käyttäjälle niin kutsutun paikallisen kaiun syötetystä tekstistä ja alleviivaa osat, jotka eivät ole vielä päivittyneet palvelimelle. Näin käyttäjä näkee kokoajan mitä on kirjoittamassa ja tekstin muokkaaminen sujuu näppärästi.

Moshissa on kaksi peruskäyttäjää kiinnostavaa puutetta. Ensimmäinen on X11-ohjauksen puuttuminen, joten graafisten ohjelmien ajoon tarvitaan vielä SSH:ta. Toinen on terminaalin sisällön rullaaminen, mikä onnistuu SSH:n yli. X11-ohjauksen puuttuminen ei liene kovin suuri ongelma, sillä kun moshin edut ovat kaikkein suurimmat, eli hitailla yhteyksillä, et halua käytää graafisia ohjelmia verkon yli kuitenkaan. Rullauksen mahdollisuuden puuttuminen saattaa häiritä joitain käyttäjiä, mutta esimerkiksi irkkausta se ei haittaa lainkaan.

Mosh on luonnollisesti avointa lähdekoodia, ja saatavilla lähes kaikille järjestelmille Android mukaan lukien, joten puhelinirkkauksesta pitäisi jatkossa tulla huomattavasti mukavampaa. Moshatun version Irssi ConnectBotista löydät tästä. Moshin edut työpöydällä jäävät varsin vähäisiksi, sillä vakaalla yhteydellä SSH toimii käytännössä moitteetta, mutta on erittäin mukavaa, että etäkäyttö mobiililaitteilla ja -yhteyksillä paranee lopultakin nykyaikaiselle tasolle.

0 kommenttia :