Android-laite tietokoneen kaukosäätimenä

Androidista on myös PC:n kaukosäätimeksi, mutta matkassa on yllättäviä mutkia.



Heti herättyäni painan nappia kännykästäni, ja viereisessä huoneessa oleva tietokone hyrähtää käyntiin. Hetken odotus, toisen napin painallus ja stereoista alkaa pauhata Rammstein (vasta tässä vaiheessa pystyy sanomaan, että olen hereillä).


Miten edellämainittu skenaario onnistuu? Android-puhelimesta (tai tabletista) saa helposti itselleen tietokoneen kaukosäätimen. Esimerkiksi näppärässä Unified Remotessa on monta eri toimintoa: puhelimen näyttöä voi käyttää niin hiirenä, näppäimistönä kuin useaan eri käyttötarkoitukseen erikoistuneena kaukosäätimenä, joista hyödyllisimpiä lienevät mediakontrollit (esim. VLC:hen tai Spotifyyn, kuvassa vasemmalla).

Spotifyn parempaan hallintaan löytyy Play Storesta myös hieman puolivalmis ja kankea, mutta ominaisuuksiltaan kattava Spotimote (kuvassa oikealla). Sillä pystyy käyttämään Spotifyä kutakuinkin kaikenkattavasti etänä, mutta esimerkiksi jonoon laitetut kappaleet jäivät turhan usein kuulematta, eikä soittolistoja ole kovin helppoa selata. Lisäksi käyttöliittymässäkin on parantamisen varaa, mutta pääasiat ovat kunnossa - sovellus toimii kyllä suurimmilta osin.


Tietokoneen käynnistäminen puhelimella

Unified Remotesta löytyy myös näppärä Wake-on-Lan (WOL) -ominaisuus, jonka avulla tietokone saadaan heräämään puhelimen lähettämällä signaalilla olipa kone sitten lepotilassa tai täysin sammutettuna (tämä on tosin tietokonekohtaista, enkä itse saanut yksittäistä kertaa lukuunottamatta herätettyä konetta WOLin avulla kuin lepotilasta).

Jotta koneen saisi WOLilla täysin käyttövalmiiksi kaukosäätimen avulla, on koneen päästävä boottaamaan suoraan työpöydälle - ilman salasanoja. Lepotilasta poistuessa tämä ei tuota Windowsissa ongelmia, mutta käynnistäessä kylmiltään ei riitä että pääkäyttäjätilistä poistaisi salasanan: silloin jumitutaan edelleen käyttäjänvalintaruutuun. Tämän ohittaminen vaatiikin enemmän kikkailua, joten lienee parasta selittää proseduuri ja mahdolliset kompastuskivet. (Itse en tosin noita kikkoja lopulta tarvinnutkaan, koska en saanut konetta heräämään WOLilla muuta kuin lepotilasta.)

Käyttäjäruudun ohittamista ei ole tehty turhan näkyväksi ominaisuudeksi, vaikka suoraan työpöydälle boottaaminen on kyllä ollut mahdollista lähes joka Windows-versiossa. Haluttuun asetusikkunaan pääsee ajamalla (Windows+R) sovelluksen 'Netplwiz' (tai vaihtoehtoisesti 'control userpasswords2'). Siellä on otettava täppä pois kohdasta "Users must enter a username and password to use this computer".

Tässä kohtaa minulla tuli ongelmia, sillä kyseistä kohtaa ei näyttänyt olevan olemassakaan. En ollut onneksi ainoa, jolle näin on ihmiskunnan historiassa käynyt, ja ankaran googlailun jälkeen useitakin korjausmenetelmiä tuli ilmi: vian korjaamiseksi ehdoteltiin niin rekisterin muokkaamista käsin kuin erillistä Sysinternals-työkalua. Onneksi mihinkään niin radikaaliin keinoon ei tarvinnut turvautua, sillä Superuser-foorumilla selitettiin vian johtuvan eräästä korjauspäivityksestä, joka on rikkonut Netplwiz-ikkunan. Korjaamiseen riitti "Security policyjen" resetointi, mikä oli onneksi helppoa.

Tämän jälkeen huomasin tietenkin, ettei Wake-on-Lan toimi kuin lepotilan tapauksessa - kaikki tuo vaiva turhan takia! No, tulipa edes opittua jotain Windowsin sielunelämästä.

0 kommenttia :