Kannettavaa tietokonetta etsimässä

Karu totuus on, ettei markkinoilla ole vielä tarpeitani vastaavaa laitetta. Mutta miten kauan jaksan odottaa?



Koko pienen ikäni olen elänyt ainoastaan pöytäkoneen varassa, eikä ennen opiskeluita kannettavalle laitteelle tuntunut olevankaan tarvetta. Mihinkäpä sitä - kaiken saa kuitenkin aikaiseksi kotikoneella. Sitä voi sitäpaitsi päivittää vähän väliä pienillä investoinneilla.

Hypätään vuoteen 2013: kaikilla on läppäri ja tabletti, tai vähintään toinen niistä. Luennoilla näppärästi mukana kulkeva laite ei enää vaikuta turhakkeelta. Ja kun vähänkin matkustelee, olisi hyvä olla muutakin matkassa kuin pelkkä puhelin. On siis aika ostaa kannettava!

Ostetaan siis läppäri...

Ei kuitenkaan mikä tahansa kannettava, markettiläppärit jääköön kaupan hyllylle. Käyttökokemuksen on oltava hyvä, ja asioita on saatava oikeasti tehdyksi. Katse suuntaa siis kalliimpiin valikoimiin, ultrabookeihin. Ultrabook itsessään ei kuitenkaan ole laadun tae, ainoastaan hinnan - arvosteluja lukiessani jää pienoinen epäilys siitä, kuinka "ultraa" on alle neljän tunnin akkukesto. Todellako, tästäkö laitteesta haluan maksaa päälle tonnin?

Ratkaisu on nyt aivan kulman takana, sillä Intelin uusi Haswell-suoritinsukupolvi lupaa huomattavasti parempaa akkukestoa. Ainoa ongelma on, että juuri nyt niiden tarjonta on vielä heikkoa. Valmistajat kyllä pitävät laitejulkistuksia, mutta kaupasta niitä saa vasta joskus kuukausien päästä, Applea lukuunottamatta. Olenkin kärsivällisesti odottanut laajempaa Haswell-valikoimaa, ja visio haluamasti laitteesta on vähitellen muokkautunut päässäni.

Aluksi halusin 14 tuuman näytöllä varustetun tehoultrabookin erillisellä näytönohjaimella, mutta nyt näyttökooksi riittää 12 tuumaa. Lisäksi olen tullut siihen tulokseen, että kosketusnäytölliset läppärit ovat järkevä vaihtoehto (ennustan, että tulevaisuudessa kaikki kannettavat sisältävät kosketusnäytön). Läppärin merkillä ei ole niin väliä, kunhan itse laite on hyvä.

...vaiko sittenkin tabletti?

Sitten innostuin kosketusnäyttökynistä. En niistä, joita saa iPadille parillakympillä, vaan oikeista, piirtopöytävalmistaja Wacomin kynistä, joiden tarkkuus on aivan eri luokassa, ja joita voi käyttää lepuuttamalla samalla kättä näytön päällä - eli kuten kynää ja paperia. Esimerkiksi Samsung Galaxy Noten kynä on Wacomin valmistama, joten miksei kymppituumainen Note olisi vaihtoehto?

Valitettavasti Samsungin softa on hirveää. Lisäksi tajusin, että piirtäminen suoraan Photoshopilla tai Illustratorilla olisi pirun kätevää - se ei Notella onnistu. Toisin sanoen, haluan tablettiläppärihybridin, jolla riittää tehot Photarin yms. ajamiseen, ja joka toimii myös sohvasurffailuun tablettina. Mahdotontako?

Wacom-kynällä varustetut hybridit ovat vielä harvassa. Tällä hetkellä ainoat järkevät vaihtoehdot ovat oikeastaan edellisen, Ivy Bridge -sukupolven 11-tuumaiset Lenovon Thinkpad Helix ja Samsungin Ativ Smart PC Pro (mikä nimihirviö), sekä uudet 13-tuumaiset tulokkaat Sonyn Vaio Duo 13 ja myöhemmin kauppoihin tuleva Samsungin Ativ Q. Kaksi ensimmäistä ovat molemmat irrotettavalla näppäimistöllä varustettuja, ja jälkimmäiset liukuvalla näyttömekanismilla toimivia. (Huom: Duossa ei itse asiassa ole Wacomin kynää, vaan hieman kehnompi, mutta silti selvästi kapasitiivisia kyniä parempi N-Trigin kynä.) Laitteet vaikuttivat speksiensä puolesta järkeviltä, mitä nyt ovat hieman painavahkoja tablettikäyttöön.

Sitten katsoin hintoja. Porukan halvin on Duo 13, lähtien 1599 eurosta. Auts. Q:n hinta ei ole vielä tiedossa, mutta luultavasti tulee olemaan 3200x1800-resoluutioisen supernäyttönsä myötä suolainen. Karu totuus on, että saisin tuohon hintaan huippuläppärin ja tabletin...  Lisäksi liukumekanismi jättää näytön kallistuskulman kovinkin pieneksi, eivätkä laitteet olisi läppäreinä todellakaan tuon hinnan arvoisia. Yhden laitteen tuomat edut kuitenkin houkuttelevat edelleen. Mikä neuvoksi?


Surface Pro - ei kuitenkaan vielä

Microsoft yllätti viime kesänä laitevalmistajat alkamalla tekemään itse tietokoneita. Surface RT vaikutti lähinnä kuriositeetilta, mutta Surface Pro oli laite, mikä kiinnitti mielenkiintoni: se alkaa olla jo oikeasti tabletin mitoissa, mutta on silti "oikea" tietokone. Ja mikä parasta - siinä on kuin onkin Wacomin kynä!

Valitettavasti nykyinen Surface Pro vaikuttaa liikaa konseptilaitteelta, sillä akkukesto on Ivy Bridgen takia neljän tunnin kieppeillä; tablettimaailmasta tuttu kymmenen tunnin akkukesto jää haaveeksi. Haswell vaikuttaisi siis olevan kuin luotu Surface Prota varten, ja odotan innolla, milloin Pron seuraaja julkaistaan - ostopäätöskään ei olisi julkistuksen jälkeen kaukana. Tällä hetkellä Surface Pro 2:n aikataulusta liikkuu kuitenkin vain huhuja.

Päätin jo aiemmin, että syksyksi on jokin laite saatava. Luennot alkavat pian, joten Surfacen seuraaja ei syyslukukauden muistiinpanoja varten ehdi. Sen sijaan uusi Nexus 7 saattaisi ehtiäkin, kunhan sitä alkaa saada Euroopastakin. Siinä ei kynää ole, mutta edullinen pikkutabletti olisi omiaan luennoille ja vapaa-ajalle. Ratkaisu olisi joka tapauksessa väliaikainen, sillä Wacom-kynällä varustettu Haswell-supertabletti on aivan liian houkutteleva jätettäväksi kaupan hyllylle.

Pikkukuvissa: Samsung Galaxy Note 10.1, Lenovo Thinkpad Helix, Samsung Ativ Smart PC Pro, Samsung Ativ Q, Sony Vaio Duo 13.

0 kommenttia :