Windows 8 - huonompi kuin Vista?

Onko kasi todella niin huono kuin väitetään?


Nyt pystyy jo sanomaan suoraan, että Windows 8 floppasi pahemman kerran. Sen asennusmäärät ovat vain hieman Vistan silloisia määriä korkeammat. Teknologiasivustot eivät ole kuitenkaan parjanneet kasia maan rakoon - pikemminkin päinvastoin. Mistä siis on kyse? Onko Windows 8 todella niin huono, että sen päälle kannattaa asentaa vuosia vanha Windows 7?

Radikaali muutos kosketusnäyttöjen ehdoilla

Windows 7 oli helppokäyttöinen, vakaa ja ennen kaikkea parempi kuin yleisesti vihattu Vista. Seiska on myös tuttu kaikille, koska kaikillahan on tietokone, jossa on esiasennettu Windows: kaikki tiesivät, miten sitä käytetään - kaikki myös käyttivät sitä.

Kyllähän Windows-tabletteja oli ennen iPadiakin!
Nyt Microsoft on kuitenkin pulassa, koska ihmiset eivät enää osta perinteisiä tietokoneita samaan malliin kuin Windows 7:n aikoihin. Applen iPadin julkaisun jälkeen tablettimarkkinat räjähtivät, ja Microsoft on jäämässä kelkasta. Tablettien valossa Windows seiska näyttää kankealta muinaisjäänteeltä, jota käytetään ainoastaan, kun on pakko. Netin selaaminen on hauskempaa kosketusnäytöllä, mutta oikeat työt on silti tehtävä hiiren ja näppiksen kanssa. Microsoft päätti ratkaista ongelman kuten aikaisemminkin: ei aloiteta kosketuskäyttiksen tekemistä täysin puhtaalta pöydältä, vaan laitetaan se vanhan Windowsin päälle.

Windows 7 on kaukana kosketusnäyttöystävällisestä järjestelmästä, vaikka se periaatteessa kosketusta tukeekin. On siis kehitettävä täysin uudenlainen, kosketusnäytöille paremmin sopiva käyttöliittymä vanhan työpöytäympäristön rinnalle. Modern, aiemmalta ja tunnetummalta nimeltään Metro, onkin kaikin puolin sulava ja monipuolinen ympäristö tableteille. Ongelma kuitenkin on, ettei Modernia olekaan niin helppo käyttää tietokoneilla, joissa kosketusnäyttöä ei ole. Eli juuri niillä marketin halvimmilla läppäreillä, joita ihmiset eniten ostavat.

Modern UI:n uudet kuviot

Modern poikkeaa täysin Windows 7:n työpöydästä. Se käy ilmi jo käynnistäessä koneen, kun aloitusruutu, Start screen, valtaa ruudun. Se vieläpä korvaa vanhan kunnon Käynnistä-valikon. Itse työpöytä on kuitenkin lähes ennallaan, muutamalla näppärällä uudella ominaisuudella ja litteämmällä lookilla varustettuna.

Työpöytäkäyttö kuitenkin häiriintyy heti, kun erehtyy viemään hiiren näytön nurkkiin, eli hot cornereihin. Ne koittavat simuloida kosketusnäytön kätevää pyyhkäisyelettä, joilla oikean laidan charms-valikko tai vasemman laidan aktiivisten sovellusten valikko tulee näkyviin. Näistä ei ollut tietoakaan seiskan aikoihin - eihän niitä siis voi tarvita!

Eikä työpöytäkäytössä juuri tarvitsekaan. Vasemman laidan sovellusvalikko näyttää ainoastaan Modern-sovellukset, jotka paitsi vievät koko ruudun, ovat hieman kankeita käyttää ilman kosketusnäyttöä. Charms-valikkokaan ei paljoa työpöydällä auta, paitsi Asetukset-charm, josta tietokone sammutetaan.

Asetuksista! Ja sen piti olla kummallista, että ennen oli painettava "Käynnistä" jotta saa sammutettua koneen. Modern vaatii käyttäjältä kärsivällisyyttä, eikä sen logiikka aukea tehokäyttäjillekään ensisilmäyksellä. Kaiken lisäksi logiikka vaihtelee sen mukaan, käyttääkö hiirtä vai kosketusnäyttöä.

Kosketusnäyttökoneiden tulevaisuus

Miksi Microsoft sitten on vaikeuttanut työpöytäkäyttöä noinkin radikaalisti? Vastaus on jo edellisessä kappaleessa - Windows 8 todella on suunniteltu tabletit etunenässä. Lisäksi asia on monimutkaisempi kuin miltä äkkiseltään vaikuttaa: jos Windows 8 olisi seiska parilla lisätoiminnolla, Microsoft olisi jättänyt tablettimarkkinat kokonaan Applen ja Googlen käsiin. Jotain oli pakko tehdä, ja Microsoft valitsi monimutkaisimman tien, jota kilpailijat eivät vielä olleet yrittäneet - yhdistetään tabletti- ja työpöytäkäyttis.

Kuluttajan kannalta saattaisi ollakin selkeämpää, jos Microsoftilla olisi Applen Mac OS X:n ja iOSin tapaan erilliset käyttöjärjestelmät eri laitteille. Silloin Microsoft olisi kuitenkin unohtanut uuden laiteluokan, jonka Windows 8 mahdollistaa - tabletin ja läppärin välimallin, eli hybriditietokoneen. Hybridit ovat joko lähempänä läppäriä, kuten Lenovon Ideapad Yoga, tai tablettia, kuten esim. Microsoftin oma Surface.

Väitän, että tulevaisuudessa läppäri- ja ehkä jopa pöytäkonemarkkinat ovat siinä pisteessä, että joka koneesta löytyy hiiren (tai kosketuslevyn) ja näppäimistön lisäksi kosketusnäyttö. Se on intuitiivinen, suorastaan addiktoiva tapa vuorovaikuttaa tietotekniikan kanssa, ja kosketusnäyttöteknologia halpenee koko ajan. Siten Windows 8:lla luulisi olevan tulevaisuudessa jopa etulyöntiasema kilpailijoihin nähden, joilla ei (vielä) ole minkäänlaista vastaavaa kaikkeen sopivaa järjestelmää. 

Mitä Microsoftin on sitten tehtävä kasin suhteen?

Tulevaisuuskuvitelmat sikseen. Juuri nyt suurin ongelma Microsoftille on, ettei moni kasia pöytäkoneella tai läppärillä kokeillut osaa käyttää sitä. Siten sen käyttäminen ei houkuttele kosketusnäytönkään kanssa, vaikka se olisikin siihen omiaan. Asiaa yksinkertaistaisi huomattavasti se, jos selvästi kosketusnäytölle optimoidut koko näytön vievät sovellukset olisivat vakiona piilotettu työpöytäkäyttäjältä - niihin on parempi tutustua tableteilla, joilla ne ovat elementissään. Myös käyttölogiikan yhtenäistäminen hiiri- ja kosketuskäytön välillä auttaisi.



Metroa ei kuitenkaan kannata tuomita liian nopeasti. Start Screen on moninkertaisesti parempi kuin käynnistä-valikko, ja tablettikäyttöliittymänä Modern hakee vertaistaan. Hybridilaitteille ei kasia parempaa käyttöjärjestelmää vielä ole - sitä on vain opeteltava ensin käyttämään. Kuluttajien reaktio on joka tapauksessa hyvä indikaattori siitä, että intuitiivisempi se voisi olla.

Kasin näkyvistä heikkouksista huolimatta korostan sitä, ettei se pöytäkonekäytössäkään todellakaan ole huono. Siinä on elementtejä, jotka voisi toteuttaa paremmin työpöytäkäytön kannalta, mutta jotka toisaalta toimisivat heikosti kosketusnäytöllä. Windows 8:aan kohdistuvat "Miksi, Microsoft?" -kysymyksiin voi vastata siten, ettei Microsoftilla yksinkertaisesti ollut vaihtoehtoja. Applen malli ei anna sijaa hybridilaitteille, joiden markkinaosuus kasvanee lähitulevaisuudessa. Erillisen kosketus- ja työpöytäkäyttiksen systeemi olisi ollut kuluttajalle yksinkertaisempi, mutta huonoin ratkaisu Microsoftille olisi nyt jänistää, palata seiskan työpöytämalliin ja unohtaa hybridilaitteet täysin.

Sitäpaitsi lokakuussa julkaistava ilmainen päivitys 8.1 todistaa, että Microsoft on kuunnellut palautetta. Käynnistä-nappi palaa paikalleen - ei kuitenkaan valikkona, vaan pikakuvakkeena Start Screenille. Hot cornerit saa pois päältä, ja tietokoneen saa käynnistettyä suoraan työpöydälle. Peruskäyttäjälle asetusten olemassaoloa tärkeämpää kuitenkin olisi, että nämä olisivat päällä vakiona, jotta käyttöjärjestelmään ei turhautuisi heti alkuun.

8.1 antaa Microsoftille uuden mahdollisuuden kuluttajien silmissä. Vista kuitenkin jo osoitti, että vasta seuraava Windowsin versio pystyy saamaan kuluttajien tuen taakseen - olihan Vista kolmannen Service Packin aikoihin jo seiskan tasolla!

Eli kuten kuluttajamarkkinoilla yleensäkin, lähinnä mielikuvalla on väliä.

0 kommenttia :